από την GothQueenPythia
Όταν η αναζήτηση του πνεύματος των Χριστουγέννων αποτελεί πλέον φιλοσοφική αναζήτηση, όλα είναι πολύ θολά και χρειάζεσαι διακοπές.
Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζει στον χειμώνα μέσα μας, στα χιονισμένα δέντρα, στο χοιρινό με σέλινο. Αύριο θα μπω στο αεροπλάνο και θα πάω να το συναντήσω σε ένα μέρος όλως περιέργως κρύο αυτή την εποχή. Θα φάω επίσης κουτσομούρες με χόρτα. Ένας φίλος με κοροϊδεύει γι’αυτό, θεωρεί ότι τα χριστούγεννα βρίσκονται στο σκούρο κρέας της πάπιας και σε μια ματωμένη μπριζόλα. Και στο αψέντι. Εγώ θα πάω να βρω τις κουτσομούρες.
Το πνεύμα των χριστουγέννων είναι ο ατελείωτος κύκλος του αποχαιρετισμού και της υποδοχής. Πολύ σοφά τα χριστούγεννα τοποθετήθηκαν πάνω σε διάφορες γιορτές του ήλιου και τέτοια. Μερικές φορές μπερδεύεται με τα νέα ξεκινήματα, κάπως επιπόλαια, καθώς κάθε νέο ξεκίνημα προϋποθέτει ένα τέλος. Οπότε στην πραγματικότητα γιορτάζουμε έναν κύκλο, όπως ο κύκλος της μέρας, όπως ο κύκλος της ζωής. Γιορτάζουμε και τον θάνατο μαζί. Το πάσχα μας στερεί τη χαρά να γιορτάσουμε το θάνατο, εκτός βέβαια από το νεκρό αρνί.
Ναι, σίγουρα τα χριστούγεννα είναι μια τελείως ανθρώπινη γιορτή. Για μένα, συμβολίζει τον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση, τον αγώνα για ολοκλήρωση μέσα από τις πράξεις του. Τα χριστούγεννα συμβολίζουν τη σκυταλοδρομία μέσα μας καθώς εμείς βαδίζουμε σε βέβαιο θάνατο.
Χρόνια πολλλά πεντένκε!


